Povinná výbava kola dle Policie ČR Cyklomania.cz

Povinná výbava kola dle Policie ČR

Jezdíte na kole po silnici? Nezapomeňte na povinnou výbavu jízdního kola, která je vyžadována Policií ČR. S jízdním kolem vybaveným všemi potřebnými komponenty se vyhnete komplikacím ze strany policie a budete jezdit bezpečněji.

schéma povinné výbavy jízdních kol

Na kole nesmí chybět přední odrazka bílé barvy a zadní červená odrazka, kterou můžete případně nahradit odrazovými materiály na oblečení nebo obuvi. Další odrazky jsou oranžové a musí být umístěné na obou stranách pedálů a v paprscích obou kol. Poslední povinnou součástí jsou dvě na sobě nezávislé brzdy, které vždy před jízdou zkontrolujte. Pozor, aby kolo nemělo ostré hrany řídítek. Při pádu by hrozilo zranění.

Když jedete na kole za snížené viditelnosti, použijte přední světlo bílé barvy – nastavte ho tak, aby neoslňovalo ostatní účastníky provozu. V případě dobré viditelnosti, například ve městě, lze místo něj použít svítilnu bílé barvy s přerušovaným světlem. Stejně tak u zadního světla můžete použít červenou ,blikačku‘. Mezi doporučené komponenty kola patří blatníky, krytka řetězu a zvonek. Přilba je sice povinná do osmnácti let, ale doporučujeme ji nasadit při každé jízdě na kole. Nejen v terénu, ale i v dnešním provozu s množstvím aut dokáže předejít zraněním a mnohdy i zachránit život.

Chybí Vám něco z povinné výbavy Vašeho jízdního kola? Potřebné doplňky na kolo naleznete v následujících kategoriích:

světla odrazka pedály odrazky brzdy zadní světla zvonek blatniky kliky

expand_less