Jak vybrat dětskou cyklo sedačku na kolo Cyklomania.cz

Jak vybrat dětskou cyklo sedačku na kolo

Jste vášnivý cyklista a máte malé děti, které ještě nejezdí na kole? Řešením může být dětská sedačka na kolo. Ale jak vybrat tu nejlepší? Následující řádky by vám měly pomoci s výběrem.

Bezpečnost dítěte na kole především

Na prvním místě je bezpečnost a pohodlí pro vaše dítě. Cyklosedačka by měla splňovat evropský bezpečnostní atest značený EN14344, pokud toto označení nemá, riskujete zdraví vašeho dítěte. Všechny dětské cyklosedačky prodávané na Cyklomania.cz tento atest mají.

I dítě v sedačce vždy musí mít cyklistickou helmu. Riziko úrazu hlavy při případné nehodě je mnohem menší než při jízdě bez helmy. Dětští lékaři doporučují cyklosedačku používat až od věku 18 měsíců. Před dovršením tohoto věku děti obvykle nemají patřičně vyvinutou páteř a nedokáží udržet hlavičku zpříma, a tudíž nedokáží bezpečně absorbovat veškeré otřesy způsobené jízdou a nerovnostmi povrchu.

Rozdělení sedaček podle umístění

Cyklosedačky dělíme na přední a zadní.

Přední sedačky

Přední sedačka na kolo je určena pro menší děti. Sedačky mají nižší nosnost, většinou do 15 kg a doporučujeme jej spíše pro kratší cesty. Přední sedačka není tak pohodlná jako ta zadní a nemá dostatečně vysoké opěradlo, aby plně podpírala hlavu dítěte. Výhodou těchto sedaček je, že svou ratolest máte neustále před sebou a pod kontrolou a zároveň ničím neomezujete jeho výhled. Dítě v přední sedačce je ale vystaveno nárazům větru, hmyzu a slunečnímu záření.

U přední sedačky si musíte navíc dopředu přeměřit, zda na ni máte dostatek místa, a jestli vám nebude při šlapání dítě překážet. Sedačku můžete připevnit buď na zadní rámovou trubku (zadní uchycení), nebo na přední rámovou trubku či představec (přední uchycení).

Montáž přední sedačky na přední rámovou trubku (přední uchycení)

Tento typ uchycení se hodí pro velká městská a trekingová kola, kde je jízdní pozice víceméně vzpřímená. Před nákupem je potřeba se přesvědčit, zda na přední trubce/představci je požadovaný prostor pro držák, a jestli sedačka v podélném směru nezasahuje do prostoru pro vaše tělo. Bohužel většina moderních horských i trekových kol tuto podmínku nesplňuje a sedačka na ně nejde namontovat.

Montáž přední sedačky na zadní sedlovou trubku (zadní uchycení)

U zadního uchycení je držák pro sedačku připevněný na zadní sedlové trubce. Tento typ uchycení je vhodný pro více typů jízdních kol. Ale i zde platí, že rám kola musí být v podélném směru dostatečně velký na to, aby sedačka jezdci při jízdě nepřekážela. Další podmínkou je dostatečný prostor na zadní sedlové trubce.

Shrnutí předních sedaček

Výhody

  • je lehká
  • dítě máte pod kontrolou
  • dítě má dobrý výhled a větší požitek z jízdy
  • vhodná i pro menší děti

Nevýhody

  • méně pohodlí pro dítě
  • menší opora zad, opěrka je kratší a nepodpírá hlavu
  • méně bezpečná (pouze tříbodový pás)
  • menší nosnost - do 15 Kg
  • přední uchycení jde namontovat jen na velmi málo kol

Zadní sedačky

Zadní sedačky jsou určeny pro větší a samostatnější děti. Mají nosnost až 22 kg, vyšší zádové opěradlo a lepší polstrování. Vyšší modely zadních sedaček mívají polohovatelné opěradlo a pětibodový pás. Kdežto nižší modely, mají opěrátko přidělané napevno a pouze tříbodový pás. Výhodou zadních sedaček je, že dítě není vystaveno čelním nárazům větru, prachu nebo hmyzu. Naopak nevýhodou je, že na něj nevidíte a dítě má omezený výhled dopředu.

Zadní sedačky dělíme na samonosné s vlastní nosnou konstrukcí a sedačky na nosič.

Zadní samonosné sedačky na kolo 

Tento typ sedaček má vlastní uchycení přímo na zadní rámovou trubku. Obrovskou výhodou samonosné sedačky je její jednoduchý systém uchycení. Na zadní rámovou trubku upevníte pomocí imbusů držák, do kterého pak lehce vsunete dráty od cyklosedačky. V prostoru mezi trubkou a držákem je dostatečný prostor na lanka a bowdeny. A pokud se rozhodnete vyjet bez cyklosedačky, držák vás v ničem neomezuje.

Pro správný výběr zadní samonosné sedačky jsou důležitými parametry velikost rámu, geometrie rámu, velikost kol, uchycení zadního kola a vedení lanka od přesmyku. Pro 29" kola nebo kola menších rámů či nestandardní geometrie jsou vhodné sedačky s označením 29", mají delší a jinak tvarovanou vodící tyč oproti běžným sedačkám.

Montáž zadní samonosné sedačky na kolo

Před nákupem je potřeba zkontrolovat následující:

  • zda je na zadní rámové trubce dostatečný prostor pro umístění držáku
  • zda je držák dostatečně vysoko, aby sedačka byla cca 10 cm nad zadním kolem

U menších rámů a 29" kol je potřeba vybírat ze sedaček označených číslem 29, sedačka má tvarované držáky tak, aby seděla výš.

 

Zadní cyklosedačky na nosič

Tento typ sedaček se upevňuje přímo na nosič. Většina nosičů je univerzální a neměl by být problém připevnit pomocí upínacího zařízení. Vždy to raději zkonzultujte přímo s prodejcem, včetně nosnosti nosiče. Montáž na nosič je velmi snadná díky jednoduchému upínacímu mechanismu CFS - Carrier Fixation System. Výhoda nosičů je ta, že po oddělání cyklosedačky na ně můžete upevnit cyklo brašny.

Montáž sedačky na nosič

Upínací systém sedaček Polisport je tvořen čelistmi, které obepnou trubky nosiče a dotáhnou se pomocí kolečka. Vždy si zkontrolujte požadovaný průměr trubiček a dostatečnou nosnost, aby nosič unesl dítě včetně váhy sedačky.

Shrnutí zadních sedaček

Výhody

  • větší pohodlí pro dítě, možnost polohovat opěrku
  • vyšší míra bezpečí, dítě je kryté za rodičem
  • lepší opora zad a hlavy, díky delšímu opěrátku
  • vyšší nosnost - až 22 Kg, sedačka vám vydrží déle
  • montáž na více typů jízdních kol

Nevýhody

  • horší výhled dítěte
  • rodič na dítě za jízdy nevidí
  • vhodnější až pro větší děti

Ke značkovým cyklosedačkám můžete dokupovat různé příslušenství, například průhledný ochranný štít na řidítka, náhradní držák cyklosedačky pro další jízdní kolo, barevně vyladěné stupačky, náhradní bezpečnostní pás nebo třeba kolečko.

U nás na Cyklomania.cz prodáváme cyklosedačky Polisport. Pečlivě jsme vybírali a testovali dětské sedačky od různých výrobců a ty od Polisportu jednoznačně vedou. Mají poměrně nízkou váhu, jsou dostatečně pevné, bezpečné, pohodlné pro dítě a dobře jdou připevnit na různé typy jízdních kol. Zkrátka splňují vše, co je u dětské sedačky důležité.

V naší nabídce najdete všechny typy dětských sedaček. Přední a zadní, i stále populárnější polohovací sedačky poskytující dětem nejvíce pohodlí a vám oběma nejlepší zážitek z ježdění.

expand_less