Jak vybrat duši na kolo Cyklomania.cz

Jak vybrat duši na kolo

Tento článek Vám pomůže zorientovat se v možná na první pohled nepřehledném značení duší. Na konci článku zjistíte, že to není až tak složité.

Jak vybrat duši na kolo

Náhradní cyklistické duše do kol s plášti. U výběru duše záleží na průměru a šířce  pláště. Duši si musíte vybrat také podle ventilku, aby Vám velikostně pasoval k ráfku.

Ventilky dělíme do 3 kategorií: AV - Autoventilový typ, DV - Dunlop neboli Veloventil, a FV - Galuskový ventil. Na českém trhu jsou nejběžnější ventilky typu AV (autoventilek, který jednoduše nafouknete na každé benzínové pumpě) a FV (galuskový ventilek – lehčí, je nutno vozit pumpičku). DV ventilek už se tolik nepoužívá, najdeme ho spíše na starších modelech kol.

Další důležitým parametrem u ventilků je jejich délka. Ventilek musí přečnívat ráfek tak, aby bylo možné na něj nasadit pumpičku. Standardně se dodávají ve velikosti 33 mm, ale v případě použití vysokých karbonových ráfků je potřeba delší ventilek.

typy ventilků na kolo

Typy označení velikosti duší

Zde se můžeme potkat v podstatě se dvěma značeními duší. Pro velikost kol 28" se ve většině případech používá značení v milimetrech. Takže pokud máme například plášť velikosti 700x35C, tak zvolíme duši s označením 700x28-37C. To stejné platí u plášťů velikosti 26, 27,5 a 29" jenom s tím rozdílem, že se musíme vejít do rozměru na duši. Takže pokud máme na plášti velikost 29x2,25, musíme zvolit duši na které je uvedeno 29x1,95-2,35. Dole se můžete podívat na popis, který můžete na obalu od duše najít.

značení duší

Typy označení velikostí plášťů

Na plášti kola můžeme potkat se třemi typy číslování rozměrů podle kterého budete určovat správný typ duše. Každý z těchto rozměrů uvádí uvádí průměr a šířku. Obvykle bývají na pláštích uvedeny dva typy označení velikosti. Pro přehled na ilustračním obrázku níže jsou znázorněny všechny tři.

"Anglický"

Rozměr pláště v palcích, např. 29 x 2,25 (29 je hodnota průměru pláště; 2,25 je šířka pláště). Najdeme ho většinou na MTB pláštích.

Francouzský

Rozměr pláště v milimetrech, např. 700 x 35C (700 je hodnota průměru pláště; 35 je šířka pláště). Treking a sliniční pláště.

Metrický rozměr ETRTO

Velikost pláště v milimetrech dle evropské normy, např. 37-622 (37 je šířka nafouknutého pláště a 622 je hodnota vnitřního průměru pláště, tzn. od patky pláště k patce). Nejpřesnější normovaný rozměr.

 

 velikosti duší

 

MTB duše

Duše pro horská kola se vyrábějí ve třech velikostech průměru udávaného obvykle v palcích – 29“, 27,5“ a 26“. Tento rozměr je velmi důležitý pro prvotní určení správné duše. Dalším parametrem je šířka duše, který je u horských kol udávaný také v palcích. Rozměr šířky na duších je uváděný v rozpětí od do, takže prakticky lze jednu duši použít na více průměrů plášťů. Nicméně velikost šířky vašeho pláště se musí vejít do uvedeného rozpětí na duši. Příliš tenká duše by dostatečně nevyplnila celý prostor pláště, což se může negativně projevit na jízdních vlastnostech. Naopak příliš silná duše by mohla po nafouknutí tvořit přehyby a způsobit tak defekt při jízdě.

Treking a silniční duše

U těchto duší se používá francouzské označení 700, které uvádí šířku průměru pláště v milimetrech. Opět zde platí, že je potřeba se vejít šířkou pláště do rozpětí uvedeného na duši. U silničních duší rozlišujeme dvě velikosti rozpětí šířky pláště – 18 až 25 mm a 23 až 28 mm. Trekingové mají také dvě velikosti – 28 až 36 mm a 35 až 48 mm.

Duše na dětská kola

U těchto duší se používá francouzské označení 700, které uvádí šířku průměru pláště v milimetrech. Opět zde platí, že je potřeba se vejít šířkou pláště do rozpětí uvedeného na duši. U silničních duší rozlišujeme dvě velikosti rozpětí šířky pláště – 18 až 25 mm a 23 až 28 mm. Trekingové mají také dvě velikosti – 28 až 36 mm a 35 až 48 mm.

V našem e-shopu si můžete vybrat z duší české značky Mitas nebo PRO-T. Obojí prověřené kvalitou.

 

expand_less