Jak vybrat sedlo na kolo Cyklomania.cz

Jak vybrat sedlo na kolo

Chcete na kole strávit pohodlnou cestu bez otlačeného pozadí? Připravili jsme pro vás návod, jak vybrat to správné cyklistické sedlo, aby vaše cesty byly co nejpohodlnější.

Sedlo na kolo je snad nejdůležitější částí jízdního kola, co se pohodlí týče, a má velký vliv i na vaše cyklistické výkony. Při vyjížďkách trávíte v sedle spoustu hodin a určitě si nechcete kazit radost z jízdy nepohodlným sezením. Navíc vám může nevhodně zvolené sedlo způsobit i zdravotní potíže, jako jsou např. bolesti zadku a zad, špatné prokrvení intimních partií, problémy s prostatou nebo hemoroidy. Proto věnujte výběru sedla maximální pozornost. Které parametry jsou důležité? Pojďme se na ně podívat.

Na šířce a tvaru záleží

Pro zajištění maximálního pohodlí a správného rozložení váhy by šířka sedla měla vycházet ze vzdálenosti mezi vašimi sedacími kostmi. Teď možná přemýšlíte, jak se k tomuto rozměru v domácích podmínkách dobrat. Není to nic složitého. Budete potřebovat rovnou židli nebo lavici, větší a menší kus vlnité lepenky, tužku a pravítko. Větší kus lepenky položte na židli a na něj položte menší kousek lepenky, na který se posadíte. Kolena byste měli mít v úhlu 90º. Zatlačte se pořádně do židle, aby se vaši kosti vytlačily do lepenky. Pak už jen stačí vstát, na lepence nahmatat a zaznačit vytlačené důlky a změřit vzdálenost mezi jejich středy. Takhle jednoduše zjistíte šířku mezi vašimi sedacími kostmi a tím pádem i vhodnou šířku sedla. 

Sedla se standardně vyrábějí v šířkách 130, 143 a 155 a 175 a 190 mm, přičemž mužům nejčastěji vyhovují sedla o šířce 143 mm a ženám o šířce 155 mm. Všeobecně jsou pánská sedla užší, delší a tvrdší, zatímco ta dámská jsou širší, kratší a měkčí a jsou tak uzpůsobená dámské širší pánví. 

Dalším důležitým faktorem, který by měl být při výběru sedla zohledněn, je jeho tvar. Sedla se vyrábějí nejen s hladkým profilem, který se hodí zejména pro závodní jezdce, ale také s různými speciálními výřezy a zkosením, které pomáhají zmírnit tlak na citlivé oblasti, např. na stydkou kost.

Jízdní styl cyklisty

Výběr sedla určitě závisí i na stylu jízdy, který preferujete. Pro rekreační cyklisty, kteří jezdí především pro zábavu, jsou ideální spíše měkčí a širší sedla, která při jízdě poskytnou více pohodlí. Pokud máte v plánu honit se za nějakými většími sportovními výkony, bude pro vás naopak vhodnější sedlo tvrdší a užší, které minimalizuje tření mezi stehny při intenzivním šlapání. 

Při výběru sedla vemte v potaz také jízdní terén a vzdálenosti, které běžně jezdíte. Pokud jezdíte převážně v terénu, vyberte si sedlo pro treková kola. Tyto sedla jsou širší, měkčí, těžší a celkově bytelnější pro maximální tlumení vibrací při jízdě. Oproti tomu jsou silniční sedla lehčí, užší a méně polstrovaná a počítá se, že na nich najedete podstatně více kilometrů v rychlém tempu.

Sklon zad - jízdní styl

Materiál sedel

Sedlo na kolo se skládá ze čtyř základních částí – kostry, ližin, polstrování a povrchu sedla. Většina běžných sedel pro rekreační cyklisty má kostru celoplastovou, případně v kombinaci plastu s karbonem. U lepších modelů je kostra vyrobena z karbonu, který vyniká velmi nízkou hmotností a skvěle pruží a tlumí nárazy. 

Polstrování sedel je většinou tvořeno buď pěnou, nebo gelem. Gelová sedla, na rozdíl od pěnových, jsou měkká, velmi pohodlná a dobře tlumí vibrace. Jejich nevýhodou je o něco vyšší hmotnost, což ale při rekreační jízdě nehraje velkou roli. Pěnová sedla využívají především závodní jezdci. 

Většina sedel má povrch vyrobený z kůže, umělé kůže nebo ze syntetických materiálů, jako je například vinyl. Některá sedla také mají speciální povrchovou úpravu proti opotřebení a oděru. 

Lyžiny, které slouží k propojení sedla se zbytkem kola jsou nejčastěji vyrobeny z oceli a u lepších modelů z titanu nebo karbonu.

Náš tip

V našem e-shopu jsou velmi oblíbená sedla na kolo značky Selle Royal. Tahle sedla skvěle větrají, díky použití speciálního materiálu Royal Gel tlumí nárazy mnohem lépe než běžná gelová sedla, mají rychloupínací systém ICS pro rychlé nacvaknutí podsedlové brašničky a jsou vhodná pro různé šířky sedacích kostí a sklony jízdní pozice. Myslí tedy i na rekreační jezdce, kteří nechtějí mít pozadí na dranc hned po první jízdě. 

Tak hurá do sedla! 

Jak vybrat sedlo na kolo
expand_less